Nog even en de feestdagen zijn er weer – ze komen elk jaar sneller terug dan je dacht, trouwens. Veel mensen verheugen zich op die dagen, die hen gezelligheid, warmte, ontmoetingen en familie brengen. Met als klap op de vuurpijl Oud en Nieuw, en daarna een nieuw jaar vol beloftes, mogelijkheden en goede voornemens. Gezellig hoor, al die lichtjes overal, de verlichte kerstbomen, een kerstmarkt hier of daar en een kerstdienst in de kerk…

Het nieuwe jaar houdt voor veel mensen niet alleen beloftes in, een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Veel mensen die thuiszorg nodig hebben, zien dat nieuwe jaar bezorgd tegemoet. Zeventig procent van hen weet nog niet wat hen boven het hoofd hangt nu de thuiszorg wordt overgeheveld van het Rijk naar de gemeente. En van degenen die al wel bericht van de gemeente hebben gekregen, gaat 48% er op achteruit wat zorg betreft of krijgt helemaal geen zorg meer. Dit blijkt uit onderzoek van het programma EenVandaag. Dat meldt ook dat een op de vijf mensen die contact met de gemeente hebben gehad, toch nog niet begrijpen wat de nieuwe situatie voor hen gaat inhouden. Dat gaat lekker zo.

Door de veranderingen in de thuiszorg, die vooral een bezuiniging betekenen, wordt er veel meer beroep op de mantelzorg gedaan. Vrienden, familieleden en buren zouden meer moeten bijspringen in de zorg voor mensen die wel thuis wonen maar zich niet meer alleen kunnen redden. Daarbij gaat het vooral om lichte zorg en huishoudelijke klusjes en boodschappen doen. De gemeente moet zorg op maat leveren nadat er overleg is geweest met de hulpvrager. Hoe groter het (bereidwillige) netwerk, des te minder thuiszorg, is het uitgangspunt.

Vóór de zomer is de nieuwe wet van kracht geworden, daarna pas zijn de gemeenten op de hoogte gebracht, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Dat lijkt me een sterk verhaal. Gemeenteambtenaren die nietsvermoedend naar hun werk gaan en ‘opeens’ een nieuwe wet op hun bureau aantreffen? Is echt een beetje ongeloofwaardig. Er is toch wel overleg over en weer geweest? Ambtenaren overleggen toch altijd tot het gaatje? En bij zo’n grote verandering helemaal, natuurlijk. Die wet is toch niet op een achternamiddag door iemand op het ministerie in elkaar gedraaid?

Dat gemeenten nog niet klaar zijn met het regelen van zorg op maat die per 1 januari ingaat, vind ik vreemd. Zelfs als er te weinig tijd was om alles rond te krijgen, dan huur je toch een paar maanden een paar deskundigen die helpen de stapel werk weg te werken? Er worden voor wel minder belangrijke zaken externen aangetrokken… Daar is externe deskundigheid ook voor bedoeld. Me dunkt dat juist de minder krachtige inwoners van een gemeente ze snel mogelijk moeten worden geholpen. In dit geval met een goed gesprek rond de keukentafel om tot de meest wenselijke en best mogelijke oplossing te komen. De Wet maatschappelijke verantwoordelijkheid… die is er toch voor de minder sterken onder ons? Schiet op dan!